Mijn vechtsporten

Ja en wat een aantal mensen wel weten maar ook een hele hoop mensen niet weten is dat deze grijze postduif al vanaf zijn 15e jaar vechtsporten beoefend en hierin ook lessen geeft het begon allemaal in 1970 toen in Nederland de Bruce Lee films in de bioscoop verschenen verkocht was ik dit soort technieken wou ik ook leren dus ik mij aangemeld bij de Karate Kyokusinkai sportschool van John Blumink te Amsterdam en hier heb ik een aantal jaren getraind tot aan mijn 1e dan (zwarte band), maar eigenlijk was ik meer op zoek naar een vechtsport die nog wat meer technieken in zich had en zo kwam ik in aanraking met de zelfverdedigingsport Tai-Jitsu, bij de sportschool  KUI-SUN IN AMSTERDAM ONDER LEIDING VAN SIHAN PAUL KONINGSHOVEN (8eDAN) een geweldige sport met een mengeling van Karate-Jiu-Jitsu en Judo technieken(hiervoor doet men examen) en daarbij aanvullend nog wat kick box en worsteltechnieken dus van alle markten thuis (eigenlijk de voorloper van het huidige MMA) en in deze sport kon en kan ik mijn draai zeer goed vinden en heb in deze sport dan ook de zwarte band en in het Jiu-Jitsu 2e zwarte kersen bloesems behaald,( hier een link naar drie filmpjes waar u de Tai-Jitsu technieken op kunt zien:  https://www.youtube.com/watch?v=sbPzIuuubCI  / https://www.youtube.com/watch?v=ZZ0tEx6fQgo https://www.facebook.com/BujinkanTasmaniaTokuBuRyuSuiDojo/videos/743237999052539 maar omdat ik van nature een heel nieuwsgierig typje ben heb ik tussen de Tai-Jitsu trainingen door ook diverse andere vechtsporten beoefend waaronder:  4 jaar Thai-Boxing –  3 jaar Tae-Kwondo en een tijdje Aikido tevens trainde ik tussen mijn gebroken diensten op de bus twee tot drie keer in de week op een sportschool met gewichten met al deze opgedane kennis ben ik in 1991 begonnen met het geven van vechtsport/zelfverdediging lessen voor voornamelijk mijn collega’s de buschauffeurs en dit deed ik tot en met mijn vervroegde pension op december 2019  nog zo’n 4 x per maand in de Dojo (onze bedrijfskantine) te Purmerend en nu train ik nog  wekelijks met gewichten thuis op mijn zolderkamer en train ik ook nog zo’n 2x per week  bij de Wing Chun Kung Fu school  te Zwaag zie de website www.lynharmonywingchun.nl hieronder de link naar een mooie film over het Wing Chun Kung Fu: https://www.youtube.com/watch?v=KnxJ_aYyRuM&feature=youtu.be

Op het internet heb ik nog een  mooi interview uit 2017 gevonden met Paul Koningshoven die daar toen 83 jaar was:

wat een leuk stukje/interview uit 2017 vind ik hier van mijn Tai-Jitsu leraar Paul van Koningshoven ( 8e dan) waarbij ik in de jaren 70 na eerst een jaar of 5 Karate Kyokushinkai bij Jon Bluming getraind te hebben bij Paul in zijn dojo in de 2e Helmerstraat te Amsterdam Tai -Jitsu ging beoefenen wat ik heel leuk vind dat als het interview begint en Paul in zijn Dojo staat dat je daar op de muur (na ongeveer 17 seconden) nog een zwart/wit foto ziet hangen waarop ik links naast Paul sta ik had toen mijn 3e bruine band wat heerlijk dat die foto daar na zo’n 40 jaar nog steeds hangt geweldig

 
https://www.at5.nl/artikelen/169964/83-jarige-grondlegger-martial-arts-in-nederland-krijgt-award

Hieronder de foto  van de Dojo in de 2e Helmerstraat te Amsterdam waar Paul les gaf nog een mooie demonstratie film over het Tai-Jitsu:

https://www.youtube.com/watch?v=sbPzIuuubCI 

UItleg Tai-Jitsu:

De oorsprong van Tai-Jitsu is moeilijk vast te stellen. Er waren in Japan 700 verschillende Ju-Jitsu stijlen bekend, waarvan kumi-uchi, aiki-jitsu, jui-jitsu,Tai-Jitsu, nin-jitsu, ken-jitsu en yawara in Europa het meest bekend zijn.  Zolang er mensen op aarde wonen bestaan er al vechtkunsten, die tot doel hadden een tegenstander in een gevecht te overwinnen. Men zegt dat het ju-jitsu oorspronkelijk uit China komt, anderen verwijzen naar andere landen. Vast staat dat de Japanse Samurai ju-jitsu beoefende en heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van deze gevechtsmethodes. Ruim 200 jaar hebben de Samurai het zogenaamde Kumi-Uchi, het latere ju-jitsu in hun Ryu (scholen) geheim kunnen houden. Iedere Ryu had zijn eigen specialiteit die opgeschreven waren in de geheime aantekenboeken “Densho’s”. Het was niet gemakkelijk aansluiting te krijgen bij één van de Ryu. Wanneer een sensei in vroegere tijden de kracht en de technieken van een andere school wilde testen, stuurde hij een uitdaging aan de hoofd sensei van die andere school waardoor dan een tweegevecht kon plaatsvinden. Wanneer het leven van de verliezer door de tegenstander werd gespaard, was het gezichtsverlies zo groot dat hij veelal harakiri (rituele zelfmoord) pleegde. Hieruit blijkt het belang van deze geheime technieken, die veelal ophielden te bestaan als de laatste meester stierf. Eerst in 1867 kwam er verandering in deze situatie om reden dat keizer Meiji een einde maakte aan het feodale tijdperk. Veel Samurai gingen les geven in de verschillende Ju-Jitsu stijlen om in hun levensonderhoud te voorzien. Pas aan het einde van de 19e eeuw, toen Japan niet langer geïsoleerd was, maakte de buitenwereld kennis met de verschillende vormen van Ju-Jitsu omdat de Japanners het begonnen te verbreiden over de rest van de wereld.

Tai-Jitsu,

betekent letterlijk vertaald lichaamskunst en is een  combinatie van jiu-jitsu, judo, karate en aiki-jitsu technieken. In het systeem ligt de nadruk niet alleen op de aanval en de verdediging maar ook op de definitieve uitschakeling van de aanvaller(s).
is effectief als zelfverdediging.
heeft een lange weg van leren om de vele technieken eigen te maken, maar is in een relatief korte tijd al effectief in de praktijk.
heeft een hoge geestelijke waarde en draagt zorg voor een goede lichamelijke en geestelijke conditie.
is vrijheid, geeft zelfvertrouwen dat zijn weerslag heeft op alle facetten van het leven.
is in Nederland in de begin jaren ’60 van de 20ste eeuw ontwikkeld bij sportschool Kui-Sun in Amsterdam, onder leiding van shihan P. Koningshoven (8e Dan).

(van deze Shihan heb ik alles geleerd).

In het Tai-Jitsu worden Tachi-waza (staande technieken), nage-waze (werptechnieken), Newaza (grondtechnieken) en met diverse wapens getraind, waaronder mes, tanto, jo, bo en de katana.